当前位置:首页  热点观察

热点观察

二千头入手双芒摺机!呢部手机今日仲有无睇头

2021-04-15 21:20:18

而家讲起摺机,好多时大家都只会联想到三星 Galaxy Fold、三星 Galaxy Z Flip 或者华为 Mate XS,呢几部手机都係用到柔性屏幕新技术,卖价当然亦都唔会平得去边。而事实上,如果唔要求一定要玩柔性屏幕,普通讲紧一部双芒摺机,其实二千头就有交易,呢部手机又有无睇头呢?



讲紧嘅係 ZTE Axon M,见到现时旺角先达最新报价係 $2250。呢部手机有乜特别之处?就係佢係一部拥有双芒嘅摺机,由两面 5.2 吋屏幕合併而成,两个屏幕可以分别打开唔同嘅应用程式,亦都可以两个屏幕同时使用一个应用程式,但就会变咗中间有条黑线。



硬件方面,Axon M 配备了 Qualcomm Snapdragon 821 处理器,内置 4GB RAM 以及 64GB ROM,支持 microSD 扩充,不过电池容量就颇为细啲,只有 2930mAh,用来支撑两个屏幕似乎有点勉强。相机部分,Axon M 则只有一颗 2030 万像素主镜头,自拍都係会用上主镜头。
 

版权声明:转载此文是出于传递更多信息之目的。若有来源标注错误或侵犯了您的合法权益,请作者持权属证明与本网联系,我们将及时更正、删除,谢谢您的支持与理解。